dilluns, 21 de novembre del 2022

El Estudiantil

Les notícies que arribaven de la Primera Guerra Mundial (1914-18) a Espanya, país neutral al conflicte, tenien el seu impacte en l’escenari econòmic i polític del país, però també en el social. La Gran Guerra era un tema de conversa a l’ordre del dia, i afectava a totes les franges de edat, també als nens. Aquests col·leccionaven cromos del conflicte com ara es fa però de futbol.

El Prat no era aliè i el 1916 un grup de joves (d’entre 11 i 15 anys) format pels fills del metge Pujol, Tomàs, Joan Lluís i Ventura i per en Josep Colominas encetaren un projecte poc estudiat per la història local.

A la casa del Doctor Pujol, número 4 del Carrer Major, (avui oficines de l’Ajuntament al costat del Mercat) editaren un petit diari que batejaren amb el nom d’El Estudiantil. Aquestes fulles escrites a mà parlaven de notícies locals, anècdotes i endevinalles. A més, Una línia resava uns principis en majúscules: “No se admite hablar de políticas”.

El preu dels exemplars era de 2 cèntims o bé una subscripció mensual de 10 cèntims. També hi havia la possibilitat d’intercanviar-lo per cromos del que s’anomenava aleshores la Guerra Europea.  

L’any següent, els mateixos joves sota el tutelatge del vicari Josep Montaner, editaren La Veu del Prat de Llobregat, uns exemplars que a la capçalera hi deia: “Segona época del Estudantil”.

Aquest cas, que ens podria semblar anecdòtic, ens mostra com a principis de segle trobem unes generacions pratenques amb motivacions culturals. Tant és així que aquests joves participaran activament en la cultura i política. Per exemple, Josep Colominas Fabró a la premsa local o Joan Lluís Font Pujol Font com el primer Secretari General d’ERC.


Portada d’El Estudantil (AMP)


Fragment d’El Estudiantil (AMP)


Fragment d’El Estudiantil (AMP)


Cromos de la Primera Guerra Mundial


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada