divendres, 11 de novembre del 2022

Colònia Casanovas

 L’any 1876, l’indià Jaume Casanovas Parellada adquireix la finca de Cal Gravat, propietat del Marquès de Riera, on els seus pares feien de masovers i on ell mateix havia nascut. En aquell moment, la finca comprenia 294 mujades, de les quals 8 eren pinedes i 107 erms. La finca comprenia Can Fabró, Cal Cargolí, Cal Sabé, Torre Llunell i Les Vint.

L’any 87, començarà a estructurar una colònia agrícola en tota regla; construint cases per a jornalers, un molí, graners, quadres, etc. A més, instal·larà una central pròpia de llum amb gas carbur, instal·lant alhora el primer telèfon del Prat. 

A més a més de la explotació agrícola i lletera, en Casanovas decidirà viure allà també, tot enderrocant la vella masia de Cal Gravat i construint una torre de dos pisos, amb balconada, terrat, miranda i planta baixa. 

L’evolució de la colònia començarà amb una modesta producció de la vinya i d’arbres fruiters, mentre alhora es dedica a contractar més jornalers, adquirir bestiar i noves eines i màquines. Els primers grans cultius, però, seran de blat de moro, pastanagues i alfals.

Com a dada d’interès, l’any 91 en Casanovas pagava el jornal masculí a 13 rals i el femení a 10.

Amb una considerable expansió territorial, annexionant-se la finca viladecanenca de Can Sabadell, comprarà una locomotora de vapor i estructurarà un desguàs d’aigua, que anirà a parar a l’Estany del Remolar.

El sanejament i utilització dels camps a través de les tècniques de rasa oberta i de rompuda popularitzaran la colònia per el seu èxit de rendiment en la producció. 

No obstant, la finca destacarà per dos motius claus:

El primer, per la seva comercialització de llet. La Colònia esdevé una de les majors productores de llet per Barcelona; llet produïda per vaques de raça holandesa, considera en aquell moment una llet de luxe.

El segon és el seu paper en el descobriment de pous artesians. Davant les grans quantitats d’aigua que es necessitava, Jaume Casanovas perforarà la seva finca, trobant-ne aigua artesiana el 1893.



Imatge 1: Torre de la Colònia


Imatge 2: Vistes aèries de la colònia (fot. cedida per Xavier Pascual Vallespí)


Imatge 3: Vistes aèries de la colònia (fot. cedida per Xavier Pascual Vallespí)


Imatge 4: Vistes aèries de la colònia (fot. cedida per Xavier Pascual Vallespí)


Imatge 5: Etiqueta comercial de la Colònia Casanovas



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada