diumenge, 20 de novembre del 2022

Castell de Port

El Delta del Llobregat ha tingut uns punts claus en el control del territori. Des del Castell d’Eramprunyà, passant per les diferents parròquies, fins a les masies aïllades; trobem el cas força desconegut del Castell de Port.

Per ubicar-nos, les restes del Castell de Port es troben a l’actual barri barceloní de la Marina de Port, al costat del Fossar de la Pedrera. La seva localització respon a la importància estratègica que en època antiga tingué aquesta zona. I és que en aquesta zona, en època antiga i altmedieval, existí un enclavament portuari, d’aquí el topònim del lloc.

Trobem la primera referència documental sobre el castell l’any 1020, en el que se l’anomena Castell de Geribert, ja que el seu senyor era el Vescomte de Barcelona. Arran de la revolta del seu fill, Mir Geribert, envers el Comte de Barcelona, provocà que el castell passés a la família comtal.

La importància del castell ve donada per l’enclavament comercial, del qual es consolidà un centre poblacional entre les pedreres de la muntanya, l’Estany de Port, el Castell i l’Ermita de Nostra Senyora de Port. Una població que just davant tingué l’Illa de Banyols, nexe viari entre les altres poblacions del Delta.

La construcció el s. XIV de la Torre del Farell (actual Castell de Montjuïc) i pèrdua d’activitat portuària de la zona, provocà una pèrdua d’influència del Castell de Port, que havia passat per diverses mans i havia estat residència dels Comtes de Barcelona. 

La degradació del Castell fruit de guerres i abandó patirà un fenomen nou a partir del s. XIX i el XX, l’expansió de la ciutat barcelonina. La consolidació de Can Tunis i les infraestructures acabaren de deixar el castell en estat ruïnós. A dia d’avui, just al costat del Fossar de la Pedrera, hi ha una placa indicant les possibles restes del Castell de Port.


Imatge 1: Restes del Castell (wikiloc)


Imatge 2: Localització del Castell


Imatge 3: Torre del Castell (fot. J. Cormines)

Imatge 4: Torre al 1910 (Arxiu Històric de Santa Eulàlia de Provençana)


Imatge 5: Placa commemorativa (fot. Gerard Viader)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada