diumenge, 15 de desembre del 2024

Qui ha participat en "De Lacunaria a la ciutat del Prat: breu manual d'història pratenca"?

Qui ha participat en "De Lacunaria a la ciutat del Prat: breu manual d'història pratenca"? 

En aquesta publicació vull agrair a totes aquelles persones que han col·laborat d'una manera o una altra en l'elaboració d'aquest llibre. Els llibres sempre acaben sent obres col·lectives des del moment que acaben en altres mans. 

Per tal de donar forma al text i fer-lo entenedor i accessible, el pal de paller ha estat l'Oriol Garcia Puig, graduat en Traducció i Interpretació per la UPF. L'Oriol té l'afegit que és el meu amic d'infantesa i era capaç d'entendre millor que jo allò que acabava escrivint. La maquetació i disseny va venir a càrrec de la Naomi Gómez Mora, graduada en Disseny Gràfic i Industrial per la UB, que va copsar des del primer moment els objectius del llibre: fer-lo accessible a tothom.

A més, el llibre no hauria nascut sense el suport de Tintablava. Associació d'Escriptores i Escriptors del Prat. Els consells i suports del seu president Jesús Garcia Moreno, també historiador, van ser claus amb l'afegit de la seva experiència en el món editorial.

A títol individual, vull agrair els consells i assessorament de persones com Vicenç Tierra Martínez, expresident de Tintablava, en qüestions de forma i contingut. Per capítols més complexos, com ara el dedicat a la geologia del nostre delta, vull agrair el coneixement aportat per Eric Baulenas Villegas, estudiós de la paleontologia comarcal, i José Garcia Moreno, vicepresident de Depana i activista mediambiental. Per últim, agrair a la comunitat historiogràfica local per l'interès en l'evolució d'aquest projecte; i especialment al Dr. Jordi Roca Vernet, pel seu suport durant anys en la meva carrera acadèmica i per haver escrit el pròleg d'aquesta obra.

Per últim, voldria agrair a totes les persones que m'han donat suport aquests anys i han seguit aquest compte de divulgació històrica d'aquest poble que tant ens estimem! Moltes gràcies!!

Llibreries pratenques on es pot adquirir el llibre





diumenge, 1 de desembre del 2024

Fira Avícola

FIRA AVÍCOLA

La Fira Avícola de la Raça Prat arriba aquest any a les 51 edicions. La història d’aquestes fires està estretament lligada a la raça Prat de pollastres i capons (popularment, potablava), però actualment la fira acull tota mena d’actes culturals, lúdics i comercials.

La raça Prat, documentada ja en època medieval i distingida en els mercats medievals, va ser perfeccionada durant el s. XIX de la mà de l’avicultor Salvador Castelló i l’explotació de granjes com la Colònia Casanovas o la Granja Colominas; així com de la pagesia particular. La selecció artificial de la raça va comportar el naixement de les varietats lleonada i blanca.

La promoció dels potablaves no neix en la primera Fira Avícola —de 1941— sinó que hi ha inciatives d’internacionalització des del s. XIX. L’Exposició Universal de París de 1900 va comptar amb aquesta raça en la representació espanyola, i durant la Mancomunitat de Catalunya i la Segona República van donar-se fires i iniciatives científiques per promocionar la raça.

El 1941 es promou la "1ª Exposición de Raza Prat", però no serà fins 1975 quan es consolida una fira avícola celebrada cada any entre els mesos de novembre i desembre. La popularment coneguda “Feria de los pollos” o “Fira del gall” ha tingut diferents emplaçaments: La Torre Balcells i pl. Pau Casals, Av. Verge de Montserrat, pàrquing de Cal Gana, i des de la 44a edició (2017) a la nova Granja de la Ricarda.

Actualment la fira acull una mostra agrícola de la classe pagesa del Prat —eines, productes i bestiar—, mostra d’entitats culturals, restauració, fira comercial, i sala d’actes per conferències i altres actes. Des de 1941 és tradició la realització d’un cartell representatiu per a cada edició. 

Cartell de la Fira Avícola de 1941 (AMEP)

Variant lleonada de Potablava (wikiprat.cat)

Terrissaires de la Bisbal a la Fira Avícola de 1986, a l’Av. Verge de Montserrat (fot. Joaquim Torrent)

Granja de la Ricarda reconstruïda el 2014, on des de 2017 se celebra la Fira Avícola (fot. Pere López)

10ª Fira Avícola de 1983 (AMEP)

44ª Fira Avícola de 2017

51ª Fira Avícola de 2024