diumenge, 7 de gener del 2024

Ocupació franquista del Prat (1939)

OCUPACIÓ FRANQUISTA DEL PRAT (1939)

Davant la desfeta republicana a la Batalla de l’Ebre a finals de 1938, tot el front de Catalunya anà caient davant l’avanç de les tropes sublevades. Des del Garraf, les poblacions del Delta anaven sent ocupades per la 105 Divisió de l’Exèrcit Marroquí, comandada pel coronel Natalio López Bravo. 

En aquest anar i venir de gent, durant la nit del 24 de gener de 1939 el Camp de l’Aviació era ocupat per una avançada de les tropes franquistes; guarnicionant-se l’endemà una esquadreta de la Legió Còndor. Aquella mateixa nit sortia de la Casa de la Vila un cotxe conduït pel Coronel Felipe Díaz Sandino direcció Barcelona. A dins hi viatjaven l’alcalde Joan Bruixola, el metge Pujol i dos persones més, el Gurugú i el Vinaixa. Aquest cotxe va ser el darrer en creuar el pont ja que hores després soldats republicans els feren volar per retardar l’entrada franquista a Barcelona.

En aquest impàs de temps entre la retirada de les autoritats republicanes i l’entrada de les autoritats franquistes, la població pratenca s’amagà en masies disperses, saquejà els queviures o bé marxà a Barcelona. 

Malgrat la 105 Divisió arribà a les 2 del matí del dia 25 al Fondo del Peixo, no serà fins a les 8:40 quan entraren desfilant pel Carrer Doctor Soler. La presència de pratencs a les tropes franquistes facilità diverses detencions. Un cop a la plaça s’oficialitzà una missa de campanya i les tropes celebraren una costellada amb conills i gallines presos de les masies. 

Víctor Martínez Santaolalla, oficial de l’Exèrcit ocupant, va nomenar la Comisión Gestora Municipal; amb Emilio Álvarez Fiter com a alcalde, Jaume Sallés Serra i Josep Colominas Vergés com a regidors i Felipe Quevedo Ortí com a secretari. 

L’endemà, el dia 26, impactaren alguns projectils republicans a Cal Mora i habitatges del Carrer Santiago Rusiñol. Aquell dia el nou consistori franquista inaugurà la Creu dels Caiguts a la Plaça de l’Església i es creà la Comisión de Recuperación Agrícola, encarregada de revertir les col·lectivitzacions. El primer punt de la primera reunió del consistori fou “hacer patente el sentimiento de su más entusiasta admiración por el Glorioso Ejército Nacional que ha liberado a este pueblo de la tiranía roja”. 

-Imatge 1: Missa de campanya a la Plaça de la Vila, davant del Modern 25/01/1939 (AMEP)

-Imatge 2: Enquadrament falangista a la Plaça de la Vila (AMEP)

-Imatge 3: Desfilada a la Plaça de l’Església (AMEP)

-Imatge 4: Homenatge a la Creu dels Caiguts 26/01/1939 (Pepe Puig Mestres)

-Imatge 5: Acta de constitució de la Comisión Gestora Municipal (AMEP)


-Imatge 6: Telegrama entrada tropes franquistes al Prat (AMEP)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada