diumenge, 28 de gener del 2024

Donem el pas a l'Aixeta

DONEM EL PAS A L’AIXETA

L’abril de 2020, en ple confinament, iniciava un projecte a les xarxes socials per tal de donar a conèixer la història del Prat de Llobregat i el seu delta. Vam començar a Instagram i aviat vam fer el pas a Facebook, i ara estem també a Blogger i Youtube.

El projecte va tirar endavant per l’interès del poble en conèixer la seva història. Això em va esperonar a centrar els meus estudis històrics en la història local. Actualment, continuo estudiant i la meva línia de recerca es troba en l’estudi del caciquisme al nostre poble, becada per l’Ajuntament. Altres projectes com la redacció d’articles a Delta, col·laborar amb Amics del Prat o l’elaboració d’un llibre amb Tintablava

Alhora, vaig creure necessari tractar temes que fins aleshores no havien estat tractats i fer de la imatge una important font de divulgació. El Prat necessita nous impulsos perquè els nouvinguts i la joventut es facin seus el Prat i la seva història.

Després de tres anys llargs, estic molt content de la feina feta. No és fàcil en un món precari, sobretot pels i les joves, i aquesta feina de divulgació i recerca l’he acompanyat amb feines temporals de tota mena.

Després de rumiar-ho molt, he volgut fer el pas a L’Aixeta, una plataforma de micromecenatge. En poques paraules: un espai on mostrar la feina que faig i obtenir una retribució econòmica voluntària i puntual. És una eina que utilitzen investigadors, artistes, músics i tota mena de professionals precaritzats que busquen una font d’ingressos per continuar treballant en el seu àmbit.

Com a historiador professional que aspira a viure algun dia del seu ofici, necessari en el món en què vivim, us convido que feu una ullada. Igualment, seguiré fent el contingut com sempre a tot arreu i seguiré agraint-vos el vostre suport i interès per conèixer la nostra història. Seguim!

Pàgina de Lacunaria a L'Aixeta



diumenge, 7 de gener del 2024

Ocupació franquista del Prat (1939)

OCUPACIÓ FRANQUISTA DEL PRAT (1939)

Davant la desfeta republicana a la Batalla de l’Ebre a finals de 1938, tot el front de Catalunya anà caient davant l’avanç de les tropes sublevades. Des del Garraf, les poblacions del Delta anaven sent ocupades per la 105 Divisió de l’Exèrcit Marroquí, comandada pel coronel Natalio López Bravo. 

En aquest anar i venir de gent, durant la nit del 24 de gener de 1939 el Camp de l’Aviació era ocupat per una avançada de les tropes franquistes; guarnicionant-se l’endemà una esquadreta de la Legió Còndor. Aquella mateixa nit sortia de la Casa de la Vila un cotxe conduït pel Coronel Felipe Díaz Sandino direcció Barcelona. A dins hi viatjaven l’alcalde Joan Bruixola, el metge Pujol i dos persones més, el Gurugú i el Vinaixa. Aquest cotxe va ser el darrer en creuar el pont ja que hores després soldats republicans els feren volar per retardar l’entrada franquista a Barcelona.

En aquest impàs de temps entre la retirada de les autoritats republicanes i l’entrada de les autoritats franquistes, la població pratenca s’amagà en masies disperses, saquejà els queviures o bé marxà a Barcelona. 

Malgrat la 105 Divisió arribà a les 2 del matí del dia 25 al Fondo del Peixo, no serà fins a les 8:40 quan entraren desfilant pel Carrer Doctor Soler. La presència de pratencs a les tropes franquistes facilità diverses detencions. Un cop a la plaça s’oficialitzà una missa de campanya i les tropes celebraren una costellada amb conills i gallines presos de les masies. 

Víctor Martínez Santaolalla, oficial de l’Exèrcit ocupant, va nomenar la Comisión Gestora Municipal; amb Emilio Álvarez Fiter com a alcalde, Jaume Sallés Serra i Josep Colominas Vergés com a regidors i Felipe Quevedo Ortí com a secretari. 

L’endemà, el dia 26, impactaren alguns projectils republicans a Cal Mora i habitatges del Carrer Santiago Rusiñol. Aquell dia el nou consistori franquista inaugurà la Creu dels Caiguts a la Plaça de l’Església i es creà la Comisión de Recuperación Agrícola, encarregada de revertir les col·lectivitzacions. El primer punt de la primera reunió del consistori fou “hacer patente el sentimiento de su más entusiasta admiración por el Glorioso Ejército Nacional que ha liberado a este pueblo de la tiranía roja”. 

-Imatge 1: Missa de campanya a la Plaça de la Vila, davant del Modern 25/01/1939 (AMEP)

-Imatge 2: Enquadrament falangista a la Plaça de la Vila (AMEP)

-Imatge 3: Desfilada a la Plaça de l’Església (AMEP)

-Imatge 4: Homenatge a la Creu dels Caiguts 26/01/1939 (Pepe Puig Mestres)

-Imatge 5: Acta de constitució de la Comisión Gestora Municipal (AMEP)


-Imatge 6: Telegrama entrada tropes franquistes al Prat (AMEP)