La dificultat per abastir-se d’aigua tant pel rec com pel consum en zones allunyades del riu abocà als pobladors deltaics a tota mena d’enginys com ara les cisternes o els pous d’aigua freàtica, mètodes sovint insalubres que s’intentaven corregir amb alambins o pedres suadores.
A la Colònia Casanovas, situada en un districte tant allunyat del riu com és la Bufera, l’aigua vermellosa dels pous freàtics i la sequera de 1892 alertà al seu propietari, Jaume Casanovas, de trobar una solució que fes viable la explotació agrícola de la finca.
Aquest terratinent contractarà el pouer Jaume Clavell, “Met de Cornellà”, per bastir un pou de gran profunditat, no aturant-se en la perforació fins que trobés “aigua o foc”. Les obres, que s’iniciaren el juliol de 1893, generaren l’expectació d’una comunitat científica capitalitzada pel geòleg Joan Almera; i el temor d’aquells que canalitzaven l’aigua del riu, capitalitzats per un Ferran Puig que posseïa terres a la Bunyola.
No obstant, la perforació es llevà el 4 d’agost d’aquell any amb un gran bassal d’aigua, havent arribat a l’aqüífer superficial. La construcció d’aquest primer pou artesià, que beneïren amb una capella de Sant Domènec, evidencià la possibilitat d’explotar l’aqüífer superficial del Delta per a l’ús domèstic i agrícola.
Un mes següent es construí un segon pou a la finca i a l’agost de 1894 trobem el primer pou artesià dins del nucli urbà, a la finca de Bartomeu Llussà. Un any després, trobem el de la Plaça de la Vila. El mateix any, el propietari Francesc Dalit construí el primer pou artesià dedicat al regatge dels camps. L’èxit arribà a altres pobles del Delta, trobant-nos el 1896 un pou a la Torre Gran, a la Marina de l’Hospitalet.
Aquest esdeveniment suposà tota una revolució tècnica de l’agricultura pratenca que, juntament amb la canalització, s’abandonarà paulatinament el conreu de secà i s’apostarà per un conreu de regadiu. Alhora, la perforació de l’aqüífer superficial permeté a primers estudiosos com el Dr. Jaume Almera dibuixar les primeres interpretacions de la geologia del Delta del Llobregat.
Imatge 1: Construcció pou artesià a Cal Mosso, el 1934, a la futura Caserna de la Guàrdia Civil (Fons Família Monés)
Imatge 2: Construcció pou artesià (Fons Família Monés)
Imatge 3: Construcció pou artesià (Araceli Parés)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada