divendres, 1 de novembre del 2024

La Balena (1983)

LA BALENA (1983)

El 12 de maig de 1983 la Guàrdia Civil, fent la ronda per la costa pratenca, trobà una balena varada a la platja, just davant de les dependències del Club Nàutic.

Primerament es personà el veterinari titular del poble, Rafael Abellán, que sentencià que es tractava d'un cetaci mort de feia dies i que no era una espècie peculiar del Mediterrani. S'apuntà que podria ser un exemplar llençat d'un vaixell balener. Posteriorment es va confirmar que es tractava d’un rorqual comú (Balaenoptera physalus).

També es personaren membres del Zoo de Barcelona i del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat; que van acordar el desmembrament de l'animal. Aquest pesava 18 tonelades i van caldre 3 dies pel desmembrament. D'aquest, la carn fou donada a una empresa especialitzada en pinsos i l'esquelet passà al Zoo de Barcelona; tot i que l'Ajuntament del Prat pretenia quedar-se les restes per exposar-les en un futur Museu del Prat.

Es calcula que van anar a visitar les restes del cetaci unes 40.000 persones, arribant l'Ajuntament a fletar autobusos per les escoles del poble. Dos anys després, l’esquelet del mamífer s’exposà a l’entrada del Zoo de Barcelona fins el 2018 quan el mal estat de la peça va provocar que es guardés al magatzem.

En els darrers anys una plataforma ciutadana i l’Ajuntament del Prat han demanat tornar les restes òssies al Prat, on va morir la balena. Fins i tot l’artista Consol Llupià va dirigir un audiovisual incentivant aquesta iniciativa. La balena ha constituït un dels episodis més recordats de la memòria col·lectiva recents dels pratencs i pratenques.

-Imatge 1: Balena varada el 1983 (Ajuntament del Prat)

-Imatge 2: Vídeo del fet (Salvador Grau)

-Imatge 3: Esquelet balena 2018 (ABC)

-Imatge 4: Esquelet balena 2018 (Metrópoli Abierta)