dimarts, 19 de març del 2024

Arxiu Amics del Prat - Fons Hemerogràfic


ARXIU AMICS DEL PRAT - FONS HEMEROGRÀFIC

L’hemeroteca que ha anat recollint Amics del Prat al llarg de la seva història inclou tota mena de revistes, periòdics, butlletins, anuaris i altres fonts hemeogràfiques que ens permeten resseguir la història d’altres associacions i col·lectius a través de la seva producció periòdica. 

Entre aquest fons trobem clàssics periòdics com “Periòdic Delta” o la revista municipal editada per l’Ajuntament. Però també trobem premsa que va desaparèixer i que avui constitueix una relíquia documental, com ara “Prat, portavoz de la vida local” o “Spatina: butlletí naturalista del delta del Llobregat”. Es conserven butlletins i anuaris generats pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i pel mateix Amics del Prat a través de “Lannaria” o la “Xarxa d’Altaveus”.

Són alguns dels exemples del ric fons hemerogràfic de l’arxiu, que permeten a l’historiador aprofundir en la història a través d’una font primària molt important: la premsa.















dimarts, 12 de març del 2024

Inauguració de l’exposició i presentació del llibret sobre el 150è aniversari del Pont de Ferran Puig

El dijous 14 de març, a les 19 hores, inaugurarem una exposició que hem fet sobre el Pont de Ferran Puig i presentarem també un llibret que hem elaborat sobre la història del pont.

L’acte d’aquesta doble presentació, que organitzarem al nostre local, el dividirem en dues parts. Primer farem una xerrada i després una lectura de poemes:

Xerrada sobre el Pont de Ferran Puig i el que va significar per al Prat de l’època, a càrrec de Joan Camps, economista, Pau Rodriguez, historiador, i Felip Neri Gordi, arquitecte.

Lectura de poemes del llibret editat per Amics d’El Prat el 1973, amb motiu del centenari del Pont de Ferran Puig, a càrrec de l’actriu Àngela Jové i de Jesús García, president de Tintablava.



diumenge, 3 de març del 2024

Can Peixo Vell

La història d’aquesta masia cal remuntar-la al s. XVI, quan el territori pratenc estava dividit per la Riera Vella. A la banda del Prat de Sant Boi, l’any 1510, el noble barceloní Vicent Amell compra unes terres al Bisbat de Barcelona. A la propietat aviat s’aixeca un gran mas senyorial de pedra tallada, finestrals gòtics i un gran mur per contenir les riuades. Coneguda com la Torre de mossèn Amell, la gran finca de 186 mujades batejarà el mas també amb el nom de Torre Gran. 

La gran heretat arribà a tenir al llarg dels segles petites masies sufragànies: Casa Xica (Cal Xic d’en Donyanna), Casa Nova (Can Donyanna) i la possible Ermita de Sant Pau (Ca l’Ixo). L’agost de 1556 dues mujades de la finca van ser cedides per a construir la Parròquia de Sant Pere i Sant Pau.

La gran masia que, juntament amb la Torre Gran, dirigia la vida política i social del Prat, va patir una reforma considerable el 1702. Durant els segles XVI, XVII, XVIII i XIX pertanyerà a les famílies Llobregat, Santjoan i Ponsich.

Com a curiositat, el nom de Peixo vindria de la família masovera. Els Busquets, que menaran la casa durant 450 anys, tenien per costum anar a pescar peixos pels canals del Prat. El malnom de Peixo acompanyarà els Busquets, que construiran una masia més al nord de la finca, l’any 1931: Can Peixo Nou. 

Precisament als anys 30, la darrera propietària Maria Pilar de Ponsich i Sarriera va vendre el Fondo d’en Peixo per ésser urbanitzat. L’any 35 la finca serà comprada per la companyia ferroviària MZA i l’any 57 la masia serà enderrocada. De la masia, però, resten els finestrals gòtics que es van poder salvar i actualment resten al Fondo d’en Peixo i a la Torre Muntadas. 


Imatge 1: Can Peixo Vell als anys 1910-20 (AMEP)


Imatge 2: Finestrals gòtics de Can Peixo Vell als Jardins de la Torre Muntadas el 2023 (Fons Pau Rodríguez Cabanach)


Imatge 3: Capitell dels finestrals gòtics als Jardins de la Torre Muntadas el 2023 (Fons Pau Rodríguez Cabanach)


Imatge 4: Inscripció de la façana de Can Peixo Vell als Jardins de la Torre Muntadas el 2023 (Fons Pau Rodríguez Cabanach)


Imatge 5: Localització de Can Peixo Vell