diumenge, 19 de febrer del 2023

Pepa Colomer

Mari Pepa Colomer i Luque nasqué a Barcelona el 13-03-1913. Filla de fabricants de teixits, estudiarà a La Bonne, un centre aleshores de formació i estudi per a les dones. La seva dèria per volar la portarà de petita a saltar del balcó de casa seva, tot emulant ser Mary Poppins.

Amb només 18 anys, i esperonada per son pare, obtindrà la llicència de pilot; convertint-se en la primera pilot catalana i tercera espanyola. Aviat “aterrarà” al Prat per desenvolupar la seva carrera a l’Aeròdrom Canudas. L’any 35, rebria el títol d’instructora de vol, tot participant en la fundació de la Cooperativa de Treball Aeri i l’Escola Catalana d’Aviació.

Convertida en tota una celebritat, a l’esclatar la Guerra Civil fou mobilitzada per la Generalitat. Entre les seves accions destaca la instrucció a pilots republicans, on els ensenyava la tècnica de tombarella àeria, coneguda com “looping”. Malgrat no va participar al front, va traslladar amb l’avió Dragon ferits des del Front d’Aragó; així com evacuant als vençuts a França.

Exiliada a Tolosa i després a Anglaterra, es casarà amb el seu instructor de vol Josep Maria Carreras Dexeus, amb qui tindrà 2 fills. Aquest, combatrà a la Segona Guerra Mundial i rebrà el títol de Sir. Ella, no obstant, morirà el 2004 a Surrey (Anglaterra), sense haver tornat a pilotar.

En honor seu, el Prat li ha dedicat el nom d’una escola i una avinguda a l’Aeroport.


Imatge 1: Pepa Colomer (Viquipèdia.org)


Imatge 2: Pepa Colomer en la portada de La Vanguardia 22-01-1931 (La Vanguardia)


Imatge 3: Pepa Colomer disfressada de Mary Poppins, fent broma de l’ensurt que tingué de petita (La Vanguardia)


Imatge 4: Acte d’homenatge a Pepa Colomer a l’escola que porta el seu nom. A la fotografia la filla de la pilot, Montserrat Carreras, i la directora de l’escola Sandra Gallardo (fot. Inma Quesada)









diumenge, 5 de febrer del 2023

Màquina de Cal Patrici

La Màquina de Cal Patrici és una de les poques masies que encara resten dempeus al Polígon Industrial Pratenc. Situada a l’antic curs del riu i prop de l’antic estany de la Messeguera, seria construïda el 1901 a càrrec de Jaume Casanovas. 

Construïda a la finca de Patrici Mèlich Company, disposava d’una màquina de vapor que tenia per objecte bombar l’aigua del riu per regar els camps. El mateix objectiu tenia la masia de Cal Fernando (l’altre masia que resta dempeus al costat del Mandela), d’aquí que la Màquina de Cal Patrici es coneix també com la Segona Màquina.

La casa, de 300 m2, s’estructura en una planta baixa, pis, porxo, golfes, un estable i un cobert on hi havia la màquina de vapor. Trobem una imatge de Sant Joan Baptista en un dels laterals de la casa i a la façana les inicials “JC”, de Jaume Casanovas, i “1907”, data en que fou reformada. 

La peculiaritat d’aquesta masia és haver sobreviscut a la industrialització de la Bunyola i el desviament del riu. La masia, el seu hort i el Camí de Cal Patrici que voreja l’antiga llera del riu són la pervivència d’un passat agrícola avui rodejat pel polígon industrial. 


Imatge 1: Màquina de Cal Patrici (Jaume Castell Riera)


Imatge 2: Màquina de Cal Patrici (obra “Fotografies de Colita”)


Imatge 3: Màquina de Cal Patrici (dibuix Joan Jordà Domènech)


Imatge 4: Màquina de Cal Patrici 11/2022 (fot. Pau Rodríguez Cabanach)


Imatge 5: Màquina de Cal Patrici 11/2022 (fot. Pau Rodríguez Cabanach)


Imatge 6: Localització Màquina de Cal Patrici